Tannak AB försatt i konkurs

Tannak AB försattes i konkurs efter en egen ansökan av Gällivare tingsrätt den 18 augusti 2017, varvid advokaten Anders Nilsson förordnades till konkursförvaltare.

Målsättningen är att hålla verksamheten igång i avvaktan på en försäljning av rörelsen.

Vid eventuella frågor om konkursen går det bra att kontakta konkursförvaltaren eller förvaltarens kollega advokaten Kristin Kull på nedanstående kontaktuppgifter.

KRISTIN KULL

ADVOKAT / SENIOR ASSOCIATE

D: +46 8 50 72 00 46 | M: +46 709 50 72 46

E: Kristin.Kull@wistrand.se

ANDERS NILSSON

ADVOKAT / PARTNER

D: +46 8 50 72 00 25 | M: +46 709 50 72 25

E: Anders.Nilsson@wistrand.se

Wistrand Advokatbyrå

Regeringsgatan 65 | P.O. Box 7543 | SE-103 93 | Stockholm, Sweden

T: +46 8 50 72 00 00 | F: +46 8 50 73 00 00

Tiden rusar på

Det var länge sedan jag skrev här på hemsidan! Hade en ambition om att det skulle göras en gång i månaden men så blev det tydligt inte :-). Vi hade en intensiv sensommar, höst och vinter. Fem nya samebyar tog våra halsband i bruk vilket var otroligt roligt för oss! Dessvärre hängde inte vi riktigt med i utbyggnaden av nät då vi i kustnära områden måste nyttja oss av befintliga master som visade sig var en betydligt större utmaning än vi trodde. Men vi lär oss och snart kommer vi genomföra en inplacering i en 300 meters mast enligt konstens alla regler (och dom är ganska många på den höjden….).

Under hösten passade vi även på att besöka våra pilot kunder på Island och Frankrike. I båda fallen möttes vi av leenden och nöjda testande kunder! Riktigt roligt! En hel del ny kunskap som vi tar med oss framåt för att skapa världsklass produkter för kor och får. Vi behöver endast göra mindre justeringar för att ha en produkt som relativt renar är gigantiska marknader med närmare en miljard kor och mer än en miljard får.

Från Island fick vi ett TV reportage (på Isländska då) men i korthet kan man säga att summan av kardemumman är att dom är mycket nöjda och tycker att systemet är otroligt paraktiskt och är av stort värde för dom.

På Island testades systemet på ca 100 får som vandrade fritt under sommarhalvåret. Testet i Frankrike skedde på kor av rasen Aubrac som är känd för sitt fina kött. Denna ras är lite speciell då den har i sin natur att lämna sin inhägnad och ströva omkring i sitt närområde. Den är sitt utseende till trots ganska stökig av sig och gör lite som den själv vill. Våra kunder brukade spendera en stor del av dagen, ibland dagar, på att leta rätt på sina kor men med TANNAKs system kunde dom ägna sig åt andra sysslor och skulle dom hämta hem korna kunde det göras snabbt. Självklart en stor fördel för dom! Valentine och Matthieu testade systemet mellan april och september.

Vi har självklart fortsatt förbättra vårt system och det sker kontinuerliga förbättringar både i halsband, nät och applikationer. En viktig ny funktion som tillkom i OnTrack under hösten var funktioner som visar markanvändning i form av betesdygn samt även med vilken medelhastighet som djuren rör sig och på så vis se vilken påverkan omgivningen har på djuren.

Under 2017 kommer vi fortsätta expandera på den Svenska marknaden och ser fram emot nya kunder inom rennäringen med siktet inställt även på den Norska marknaden. I planen ligger även ett antal spännande internationella projekt som dock är lite för tidiga att skriva om här men potentialen är riktigt lockande. När vi tittar internationellt och jämför vårt system är det roligt att se och tydligt att vi har en produkt i världsklass! Renens krav har skapat vår produkt och genom alla utmaningar som vi varit igenom har vi fått fram en produkt med prestanda som ingen annan.

Ska försöka bättra mig och skriva lite oftare om vad som händer på TANNAK för det händer väldigt mycket även om det inte skrivs om det här på sidan!

Önskar en trevlig helg när det är dags!

Peter Selemark, vd

 

Mot sommaren och nya leveranser

Vilken försommar vi haft! Pang sa det och så var det mer än 20 grader även i norr. Svårt att tro det är sant när vi tittar i systemet och man ser att en basstation som står på 1,400 meters höjd har mer än 20 grader..men så var det! Låt vara att solen låg på och ingen kyleffekt av vinden påverkade just den temperaturmätningen men skönt var det likväl. På tal om temperatur så kommer vår nya basstationsenhet ha en betydligt mer exakt temperaturmätare samt även en för luftfuktighet. Det gör att vi kommer samla in mer exakt data som därmed kommer kunna nyttjas i en större omfattning.

Under maj har vi även flugit förbi de flesta av basstationerna på fjället. De flesta har klarat vintern bra en del utmaningar till trots 🙂 (se bilden, jo det är en därinne…) 20160503_142158Det vi gör nu är att vi byter ut befintliga elskåp mot en ny egen designad version i rostfritt och med en del nya funktioner som säkerställer kontinuerlig drift. Förutom skåpen ersätter vi glasfiberantennerna på fjället med antenner i härdat stål. Glasfiberantenner fungerar bra i skogen eller i princip på alla platser där det inte kan bildas två meter is på dom :-). Dom nya antennerna har testats av oss redan denna vinter på ett antal utsatta plaster men även av tillverkaren på Grönland och Island så vi känner oss trygga med kvaliteten på dessa.

Under maj månad växlade vi upp försäljningsaktiviteterna ordentligt och flera av våra nya kunder har nog träffar Bobby Carlsson som far runt i samebyarna med hög intensitet. Intresset är verkligen stort för Tannak! Att intresset är stort och att vi har vinden i ryggen märktes inte minst under SSR’s Landsmöte i Kiruna! Riktigt roligt! För min del var det mitt tredje SSR möte och det märktes verkligen att produkten nu fungerar som den ska. Med det inte sagt att vi är nöjda men att den fungerar – det är tydligt. Riktigt roligt är också med det historier vi får från våra kunder där systemet har bidragit till att byar fått skyddsjakt beviljat av Länsstyrelsen för man kan påvisa en onormal spridning av flocken, legat till grund för anmälan mot överträdelser av skoterförbud mm. När systemet gör nytta för våra kunder blir jag verkligen genuint glad!

På tal om kvalitet så märks det även att vår nya produktionspartner Lövånger Elektriska kan sina saker som tillsammans med vår verksamhetschef Anna Brunell lyft produkten flera nivåer. Vi är inte på noll fel men på den senaste produktionen har vi endast haft 1,7% av halsbanden som lagt av eller varit felaktiga. I detta nu planlägger vi kommande produktionsserier och det finns halsband i lager för leverans om än i begränsad mängd annars siktar vi på näste större leverans i november/december för rennäringen.

Våra utvecklare i Luleå har även dom gjort ett kanon jobb under våren och i maj lanserade vi en ”Light” version av OnTrack. OnTrack Light blir insteget i vårt system och övertid kommer ingen kunde längre att gå in via Herdview utan strategin är OnTrack i lite olika versioner, i detta nu OnTrack och OnTrack Light.

OnTrackLight

Vi har även anställt ytterligare en utvecklare på Tannak i Luleå som kommer arbeta med vår databas och utvecklingen av rapportsystem för att ni som kunder ska kunna arbeta med analys av information. Det blir en del information för övrigt. Min beräkning är att om 1-2 år kommer vi enbart inom den svenska rennäringen växa databasen med två miljarder händelser per 12 månader. Det blir en del att gräva i det.

Lite kort om vad som sker internationellt också – sen får det ta stopp för denna gång men det sker så våldsamt mycket saker nu och viktigt är att inte tappa fokus såklart! Men sondera marknaden det gör vi. Nya projekt på djur på gång i Colombia, Kenya och Ryssland. På miljösidan pågår diskussioner i Sverige, Finland och Kenya med lite olika inriktning på sensorer. Tydligt är dock att Tannak tekniken är gångbar inom flera spännande områden. För mig personligen är det dock viktigt att vi arbetar med att samla in information från saker som verkligen betyder något. Jag skrev ”Keeping track of what matters” när jag skapade denna hemsida och man skulle fylla i ett fält i wordpress som skulle stå i själva huvudfoten på sidan när man länkas till den….det kom nog bara ur huvudet men det är ändå vad jag känner är viktigt. Informationen vi samlar in via systemet skall ha stort värde för våra kunder och stort värde för vårt samhälle för att bättre förstå den miljö vi lever i. Tydligt är att de djur som bär våra sändare är nära kopplade med de miljöprojekt vi arbetar med även om avstånden är hundratals mil. Sånt är riktigt spännande att arbeta med tycker jag!

Trevlig helg när det är dags!

Vi ses!
Peter

 

 

Etablerade på Island!

För någon vecka sedan presenterade vi här att Tannak tilldelats en egen frekvens på Island. Denna vecka var så på plats och startade upp systemet. Med erfarenheterna från Frankrike hade vi förberett oss ytterligare och kände oss tryggare med att starta upp i ett nytt land. Vill på intet sätt påstå att det är perfekt ännu men vi blir bättre hela tiden.

Islandområde

Detta första projekt ligger i närheten av Blöndus på norra Island och vi kommer där täcka in en ganska stor udde som sticker upp i ishavet. Projektet omfattar hundra får och tio hästar som inom en vecka alla släpps upp för att beta på fjällen under sommaren för att under Réttir  september månad samla ihop dom i skiljningshagar och föra dom åter till gården. Vår kund är Anna Magga Jónsdóttir och gården Sölvabakki som ligger precis norr om Blöndus. På gården finns en bit över femhundra får och trettio hästar. När vi anländer pågår lamningen för fullt och familjen arbetar i skift i ladugården. Varje tacka får två eller tre lamm så det var verkligen fullt ös på gården hela tiden.

Tittar man bara på själva kartan är inte terrängen helt olik den vi har i våra norra fjäll. Väl på plats inser man dock att så inte är fallet. I Sverige har vi stenhård granit och andra hårda bergarter medans en del fjäll på Island i princip är 800 meter2016-05-19 16.37.50 stora sandhögar som vore dom bottenlösa. På vintern använder man såklart snöskoter men eftersom det på många toppar är ont om bra stenar skulle monteringen vintertid bli otroligt tidsödande i sökandet efter en större sten att fästa masten i. Nu var dom fjäll vi skulle upp på i princip snöfria och då tar man på Island hjälp av lite extra utrustade bilar. Kan helt ärligt säga att så har i alla fall aldrig jag åkt bil. Vi fick hjälp av lokala kompetenta personer som leddes av Hjálmar Gudmundsson vilket kändes otroligt bra. Riktigt duktiga personer som kommer ansvara för utbyggnaden av nätet på Island. Lokal terrängkännedom är som bekant helt avgörande för att framgångsrikt hantera de olika miljöer vi verkar i.

Fåren kommer använda samma halsband som renarna och hästarna samma band med förlängning som korna i Frankrike redan använder sedan en tid. Den utmaning man redan 20160518174634_IMG_1154nu kan se framför sig är hästarna som eftersom dom saknar horn lättare kan skaka av sig halsbandet. Kan tänka mig att man just för hästar i en framtid finner en annan lösning att applicera sändaren. Har lite idéer på ritbordet nu men dessa håller vi inne med 🙂

Det kändes som vi hade fenomenal tur med vädret även om det enligt lokalbefolkningen på norra Island så är det torrare och soligare i norr än i söder där Reykjavik ligger.

Kan verkligen rekommendera en resa norröver om ni kommer till Island. Från 20160517110738_IMG_1118Reykjavik till Blöndus är det cirka 25 mil på vackra vägar med lite trafik.

Under vår resa blev vi hembjuda till Islands Energiminister, Gudni Jóhannesson, och fick en trevlig rundtur och hade möjlighet att diskutera möjligheterna med vår teknik och det nät vi tittar på att etablera på Island. Stora delar av Island är helt obefolkat, saknar täckning och elektricitet. Vår teknik som är helt självständig och utvecklad för områden utan varken el eller mobilnät kan fylla flera viktiga funktioner.

På hemmaplan kommer nu intensiva veckor med besök hos flera samebyar och deras årsmöten och sedan är vi självklart med på Svenska Samernas Landsmöte och hoppas möta många gamla och nya kunder.

Vi lanserade för någon vecka sedan en ”Light” version av OnTrack som kommer ersätta de kartfunktioner som vi tidigare erbjudit genom Herdview. OnTrack Light är precis som det låter en lite enklare version av OnTrack. OnTrack Light bygger dock på fjällkartan vilken vi uppfattat att alla tycker är ett bättre alternativ än den topografiska baskarta som fanns i Herdview. Herdview kommer i allt större omfattning bli ett rent administrativt verktyg och på sikt någonting som ni som kunder inte alls kommer arbeta med.

Det händer en hel del på Tannak alltså! Snart går vi in i sommaren men det kommer vara fullt att göra för vår del med leveranser och utbyggnad av basstationer! Mycket att göra, det är bra det!

Peter Selemark, vd

 

En egen frekvens :)

Måste kasta in ett extra inlägg såhär på en fredag! En del saker kanske känns märkliga att man blir så glad för men det här med radiofrekvenser är en stor del av vår vardag….Iceland

I Sverige och där vi kan försöker vi använda oss av öppna frekvenser där Sverige är ett föregångsland i många delar. Vi är som jag tidigare nämnt på väg in i Island och där fann vi inte en frekvens vi tyckte gör vårt system rättvisa.
Vi bestämde oss därför att söka en egen. Så igår efter föredömligt samarbete med Islands motsvarighet till PTS fick vi så vår frekvens. Det kändes verkligen stort för oss.

Projektet på Island starta i andra halvan av maj där vi både får och hästar skall utrustas med vårt GPS halsband. Återkommer med rapport och bilder från detta!

Trevlig helg när det är dags!

Peter Selemark

 

Vive La France!

Det har varit på gång ett tag men nu har det skett! Vår första 20160420122533_IMG_1003installation utanför Sverige! Den skedde i Frankrike och inte på renar utan på Aubrac kor. Betydligt större än våra vanliga kunder renarna. Rasen är en kött ko och väger mellan 300-400 kg och är mer eller mindre frigående där den lever helt enkelt för att den i princip inte går att stänga in.
Vill den lämna hagen så gör den det och tar sig en tur i sin omgivning. Stor stark och inte alls särskilt van vid människor och relativt småsur gör den spännande att hantera. En anledning till varför den också är relativt ovanlig numera. Vill den så kan den helt klart göra motstånd 🙂 Halsbandet på 300 gram verkar den inte känna av vidare mycket. För att kunna använda vårt existerande halsband skapade vi en förlängning vilket dubblerade längden. I övrigt allt lika.

Gården drivs av Valetine och Matthieu Boisseau och ligger i Sumene i Södra Frankrike ca 10 mil norr om Montpellier i regionen Languedoc-Roussillon. 20160420122345_IMG_1000En riktigt vacker plats uppe i bergen med snarlika problem som våra renägare med idel skral mobiltäckning (ofta ingen alls) och djur som rör sig fritt över större områden och här ofta väldigt eländig terräng. Vi flög ner en måndag kväll och var på tisdagen runt lunch installerade och klara vilket bevisar en av styrkorna med vårt system – det går ruskigt snabbt att etablera och skala upp. Totalt är det 22 kor som kommer bära halsbanden tills dess att dom kommer in för vintern. Vi kommer tillsammans med Valetine och Matthieu lära oss en hel del om hur systemet klarar sig på kor och identifiera saker som vi behöver justera/utveckla. Halsbanden som levererades är så när som på ett längre band identiska med dom för renskötseln. Eftersom serien var så pass liten ändrade vi inte färgen på banden vilket vi annars lätt kan göra så dom smälter in med djurens egen färg bättre. Du vet väl att även dom som renägare kan beställa (minst 50 st, 100 kr/band) halsband i nästan vilken färg du vill. Finns det en s.k. RAL-färg så är sannolikheten stor att det går att lösa.

Vi har på vår hemmamarknad tecknat avtal med vår första Norska sameby som i juni månad kommer starta upp ett Tannak system. Återkommer med bilder och rapport från detta under början av augusti. 20160126101945_IMG_0784

Sist men inte minst kommer vi under andra halvan av maj etablera ett Tannak system på Island där både får och hästar ingår i projektet! Inte helt olikt Frankrike kommer fåren och hästarna befinna sig frigående mellan maj och september för att sedan flytta in på bondgården igen.

Hur går det då på vår hemma marknad? Jo, sedan i mars är vi igång och testar GPS band på nya kunder i Norrbotten. Kunderna ligger i nära anslutning till redan etablerade system och det är väldigt tydligt att räckvidden är riktigt bra och det finns goda möjligheter för basstationerna att samverka. En av kunderna är vår första skogssameby vilket känns lite extra roligt. Vi står inför en spännande tid efter sommaren då vi planerar för flera nya leveranser och sitter just nu och grubblar över hur många band vi ska tillverka. Det finns ännu ett visst lager för snabb leverans om ni har möjlighet annars är vår planering att landa nästa större tillverkning till slutet av augusti.

Första veckan i maj kommer vi lansera en ny version av karta. Ja, ny och ny förresten. Vi kommer i korthet göra så att inloggningen blir via en OnTrack version vi kommer kalla för ”OnTrack Light”. Kvar kommer finnas en OnTrack med utökad funktionalitet för dom som så önskar. Ni kommer då alla att mötas av en förbättrad karta som vi tror alla kommer uppskatta.

Slutligen vill jag kort berätta att vi kommer finnas på SSR Landsmöte i Kiruna 1-2 juni. Då hoppas jag vi möts och får möjlighet till trevliga diskussioner!

Jag stannar där. Det finns så otroligt mycket att berätta men jag sparar en del till senare annars finns nog risken att ni inte orkar läsa klart 🙂

Snart är sommaren här! Sköt om er och på återhörande!
Peter

 

Härlig tid nu!

2016-03-23 11.12.36

Vår-vintern är onekligen en av årets höjdpunkter! Fullständigt övertygad om att jag kommer sitta och skriva samma sak och lägga upp ännu mer liknande bilder mer än en gång. Men det går verkligen inte att titta sig mätt på fjället enligt mig.

Den senaste månaden har även den rusat iväg och försvunnit i ett nafs. På Tannak har det varit fullt upp med flytt till nya lokaler i Luleå där våra utvecklare har sin bas. Där bygger vi upp ett komplett eget hårdvarulabb så vi kan göra i princip allt i egen regi. Känns riktigt bra och viktigt för framtiden. Det händer mycket nu och ett eget labb ger oss möjligheter att snabbare förbättra nuvarande produkter och utveckla nya. Vi kommer presentera lite nyheter längre fram när vi fått grepp om tidplan för lansering.

Senaste veckan var Tannak på sin första uppstart.2016-03-23 11.12.42 Vi har under året anställt flera nya medarbetare och det var dags att samlas för att lära känna varandra bättre. Ett givet inslag var en tur på fjället under ledning av Susanne Spik. Viktigt att våra anställda bekantar sig med den miljö som i nuläget är vår enda marknad. Vi hade en fenomenal tur med vädret när vi åkte mellan Årrenjarka och Saltoluokta tur och retur.

På kundsidan ser vi en ökad tillströmning av nya kunder där vi erbjudit flera nya att testa våra gps band vilket verkar ge mersmak. Vi har sedan en tid beslutat att vår huvudinriktning skall vara att inte längre sälja basstationer. Istället kommer vi erbjuda oss etablera vårt nät och även ansvara för IMG_20160325_194627driften. Våra basstationer har av de allra flesta betraktats som något krångligt och negativt så därför tar vi bort det hindret. Istället betalar du som kund en nätavgift som vi tror oss vara säkra på är marknadens lägsta. En annan stor fördel är också att om vi bygger och driftar nätet blir det enklare för flera kunder att ansluta sig. En basstation täcker normalt fem mil (ofta mer) och bygger vi då ett nät för en specifik sameby innebär det oftast att närliggande byar samtidigt får täckning på sina marker. Det enda dom då behöver göra är att köpa halsband.

Produktionen pågår och det finns nu halsband för omgående leverans. Så är det så att ni är intresserade och ännu inte påbörjat flytten tveka inte att höra av er till mig på peter.selemark(at)tannak.se eller ring 070-552 86 36. Annars är vi självklart intresserade av att komma till er och berätta om systemet. Nästa planerade leverans för rennäringen är förlagd till slutet av augusti och vi är självklart intresserade av att ni bokar upp halsband redan nu så ni inte står utan till hösten!

Kommande månad blir precis lika hektisk som dom tre första med etablering av system i Frankrike där systemet testas på kor och Island där både får och hästar skall förses med våra halsband. Riktigt spännande!

Önskar er alla en fortsatt fin vår-vinter och vår när det är dags!

Peter