Tannak betyder ”här och nu” på samiska. Det är också namnet på en liten bergsknalle med en vacker utsikt över en dalgång ovanför ett viste inom Sirges Sameby, på södra sidan om Langassjön i Norrbotten. Med Tannaks teknik får djurägaren veta var djuren finns, exakt ”här och nu”.


Företaget är beläget i Jokkmokk (Jåhkåmåhkke ) som är centralort i Jokkmokk kommun. Jokkmokk är kanske mest känd för sin marknad som firade 400-årsjubileum i februari 2005, samt för sin roll som central samlingsplats för samerna. I orten finns fjällmuséet Ájtte, Samernas Utbildningscentrum, samt ett antal hantverks- och konstbutiker. ”Jokkmokk” är en försvenskning av de samiska orden för ”bäck” och ”krök”. Jokkmokk betyder därför ”Bäckkrök” vilket är passande då orten ligger precis vid en sådan. Jokkmokk har vid sidan av en stor samisk befolkning även en mindre andel meänkieli- och finsktalande grupper.

Idag bedrivs omfattande djurskötsel med friströvande renar i Skandinavien inom stora områden där data och/eller mobiltäckning saknas. Denna verksamhet är mycket arbetsintensivt och tidsödande. Man strävar efter att kunna förädla råvaran till mer lönsamma produkter och effektivisera och öka slaktuttaget.

För att möta dessa behov har Tannak AB utvecklat Herdview™ som är ett komplett system anpassat för att kostnadseffektivt övervaka stora djurhjordar i områden med eller utan infrastruktur för mobil datakommunikation. Herdview™ har följande egenskaper; Komplett system med halsband, egna basstationer och presentation av djur på webben, utrustningen fungerar utan behov av underhåll/laddning av batterier genom användning av modern solcellsteknik, kan larma om djur passerar in eller ut ur områden, ger djurens position och mycket mera.